Apua työn ja perheen yhteensovittamiseen

Lapset esittivät visaisia kysymyksiä toimitusjohtaja Stefan Björkmanille.

Eterassa tuetaan perheen ja työn yhteensovittamista monin tavoin. Kesällä 2016 kokeiltiin uutta aluevaltausta. Eteraan palkattiin lastenhoitaja kesäkuun ajaksi.

”Alkukesä ennen oman loman alkua on monelle huoltajalle melkoista palapeliä, kun lapselle pitäisi löytyä hoitopaikka ja alaluokkalaiselle seuraa pitkän työpäivän ajaksi. Hoitoapu tuli tarpeeseen ja lapset olivat innoissaan äidin tai isän työpaikan näkemisestä”, kertoo Eteran henkilöstöjohtaja Sami Ärilä.

Lapsiparkki pyöri päivittäin

Eteran henkilökunnan lapsiparkin toiminta järjestettiin hyvin yksinkertaisesti. Eteralaiset saivat ilmoittaa lapsensa hoitoon yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Myös isovanhemmilla oli mahdollisuus auttaa: lapsenlapsetkin pääsivät mukaan.

Alle kouluikäisiä sekä eka- ja tokaluokkalaisia lapsia oli hoidossa päivittäin vajaa kymmenen. Kesätöihin palkattu lastenhoitaja suunnitteli ohjelman jokaiselle päivälle.

Työympäristö inspiroi

Lapset käyttivät monipuolisesti Eteran tiloja: neuvotteluhuoneita, monitoimitiloja, liikuntasalia. Äidin tai isän työpaikalta löytyi lapsien mielestä monia mielenkiintoisia paikkoja. Esimerkiksi kierros auditoriossa oli kuuleman mukaan jännä kokemus.

Työympäristö innoitti lasten leikkejä. He pitivät kokouksia ja tekivät työpapereita. Moniin leikkeihin riittivät hyvin paperit, kynät, fläppitaulut ja muut aikuisille tuttuakin tutummat välineet. Henkilöstö oli myös tuonut kotoaan lasten kasvaessa turhaksi jääneitä leluja ja kirjoja.

Etera-talosta tehtiin retkiä läheisiin Keskus-, liikenne- ja leikkipuistoihin. Lounasta ja välipalaa lapset söivät Eteran henkilöstöravintolassa.

Joustava työaika tuo pelivaraa

”Lastenhoitoapu on vain yksi monista keinoista, joilla Eterassa tuetaan työn ja perheen yhteensovittamista”, toteaa Sami Ärilä. ”Samalla pääsimme tarjoamaan kesätyöpaikan opiskelijalle.”

Joustavat työaikajärjestelyt mahdollistavat liikkumisvaran päivittäisessä työajassa oman työaikasaldon mukaan. Tarvittaessa aamulla voi olla vähän pitempään kotona alakoululaisen kanssa tai lapsen asioita pääsee hoitamaan jo aiemmin iltapäivällä.

Myös etätyö tuo päiviin joustoa. Kun työmatkoihin käytetty aika jää pois, tulee lapselle lyhyempi hoitopäivä. Toisaalta jo alkuiltapäivästä kotiin saapuva koululainen tietää, että vanhempi on tarpeen tullen lähellä.

Joustavan työn mahdollisuuksia ovat myös osittainen hoitovapaa, perhevapaat ja osa-aikatyö.
”Olen voinut hyödyntää monenlaisia vaihtoehtoja työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Hoitovapaan aikana pääsin tekemään tuntitöitä, mikä toi ihanaa vaihtelua arjen pyörittämiselle kotona ja piti kiinni työelämässä ja siinä tapahtuneissa muutoksissa”, kertoo eteralainen Saija Malm omista ratkaisuistaan.

”Pienten lasten äitinä tutuiksi ovat tulleet myös lyhennetty työviikko ja etätyöt. Ne helpottavat hektistä arkea lasten kanssa. Lapsiparkkia hyödynsimme ennen heinäkuussa alkanutta perheen yhteistä kesälomaa.”

Eterassa järjestetään lapsiparkki myös kesällä 2017.

 

Teksti: Tiina Piensoho /  Etera
Kuva: Aare Juss / Etera